Jo diumenge votaré

Defensaré els meus drets fonamentals i els dels qui els supediten a complir la legalitat, els de tots.

Pilar Carracelas

Última modificació: 25 de juny de 2020

La roda de premsa d’ahir del secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, en què s’assegurava que no impedirien manifestacions fora dels col·legis electorals diumenge, a diferència del que deia la primera ordre del fiscal, que ha estat apartat del cas, demostra diverses coses que des de molts sectors a favor del referèndum es deia des de fa dies:

  • Que l’enviament de 10.000 policies a Barcelona ha estat un farol, una mesura cosmètica, un intent desesperat de demostrar una força que no es pot materialitzar a un país europeu avui dia. L’Estat no té marge per impedir el referèndum. Només cal que es vulgui materialitzar.
  • Que tots els drets que s’han vulnerat durant tots aquests dies -censura de més de 140 llocs web, inclosos de particulars, detenció de polítics, identificació arbitrària de civils i periodistes, incautació, per no dir robatori, de material reivindicatiu que fa un mes s’hagués pogut utilitzar sense problemes, prohibició d’actes de campanya o actes informatius, etc- han estat gratuïts. Si l’únic que els preocupa al final és l’acte de votar, podrien haver-se estalviat la repressió i enviar policies a precintar col·legis. Però no: han aprofitat la oportunitat per establir un precedent per al futur.
  • Que el que realment preocupa i sacseja l’Estat és votar, l’acte d’introduir vots en urnes i comptar-los. La resta és inofensiu, un nou 9N protagonitzat per cues interminables de gent fent quelcom molt emotiu que no serveix per res.

  • Per això diumenge s’ha de votar costi el que costi. S’ha de protegir col·legis pacíficament i impedir que vulnerin la nostra llibertat d’expressió. Si cal estar-s’hi dies, s’ha de fer. Si es triguen setmanes en recomptar vots, s’ha de fer. Que s’allargui la imatge de policies fent torns per envoltar col·legis mentre la ciutadania els protegeix no és preocupant, al contrari. Té molta més potència aquesta imatge que mil cues. Que els nens perdin classes no és preocupant. És preocupant educar els nostres fills en un país on venç la por i la repressió, en un país que es conforma amb fer veure que s’autodetermina, que, com deia el meu amic Jordi Graupera, es conforma amb fer veure que és lliure.

    Qui enfoqui la jornada de diumenge com una mobilització, volen conformar-se amb una mobilització que faci estèril la vulneració de drets que estem patint amb l’esperança que la comunitat internacional es posi de part de qui ni tan sols pot defensar la seva llibertat, està en el seu dret, però aleshores no em representa. Jo diumenge no em manifestaré. No tindré una ampolla de cava a la nevera. Tindré entrepans a la motxilla i molta aigua per resistir i per votar costi el que costi, pagant el preu que calgui, per defensar els meus drets fonamentals i els dels qui els supediten a complir la legalitat, els de tots. Perquè la llibertat no té preu. Jo diumenge votaré.