El no-referèndum pactat

Mas sap que Madrid es negarà a un referèndum pactat però el defensa perquè sap que la negativa legitima una llista unitària i posteriorment una DUI.

Pilar Carracelas

Última modificació: 25 de juny de 2020

Cada hora que passa després del 9N queda més i més de manifest que una votació aparentment tan insignificant com la de diumenge ha tocat de mort l’Estat espanyol. El 9N un Govern i més de 2 milions de ciutadans van desobeir l’Estat i el màxim garant de la continuïtat legal d’aquest Estat, entre ells 100.000 persones que ho van fer per declarar-se’n partidaris. I sortirà gratis. Perquè aturar el 9N suposava per l’Estat un cost més elevat que no aturar-lo. I és aquí on es posa de manifest que l’Estat ja no té legitimitat.

I si, ara, el Govern espanyol pretén que Mas assumeixi (i ho faria encantat) les responsabilitats d’un procés que els observadors internacionals han titllat de completament pulcre i que ha tingut la cobertura de més de 700 mitjans de tot el món, és que és més miop del que sembla. Però qui sap. Perquè pronunciar-se ràpidament sobre l’enèsima estesa de mà del President a la negociació, afirmant de nou que mai no es farà un referèndum legal, és deixar descoberta la ferida perquè se li torni a disparar al mateix lloc. No és que Mas sigui astut: és que Moncloa no pot ser més previsible.

Mas no vol un referèndum pactat amb Madrid. Vol un NO per legitimar una llista unitària i un NO per legitimar internacionalment una Declaració Unilateral d’Independència. I ho fa a risc d’esgotar la seva parròquia i els seus aliats polítics. I si el Govern espanyol no és capaç de donar la volta a aquesta gimcana de “NO”s que el President vol visibilitzar davant d’un món que ha vist gent de noranta anys plorar per votar quelcom que porten tota la vida esperant poder votar, és que no li importa destruïr l’Estat amb les seves pròpies mans amb tal de no cedir, com va passar en episodis passats de la història i com ja va començar a fer diumenge. I si, per contra, Mas aconsegueix aquest referèndum, també hi haurà guanyat. Només cal veure el diagnòstic del 9N que fa la premsa internacional. Tot el món entén el que passa a Espanya i Catalunya menys l’Estat espanyol.