Ofici de periodista

El blog de Pilar Carracelas

30/06/2020

#DramaTV3 i el consentiment dels perdedors


07/06/2020

Laura Borràs i la justícia colonial

Si per alguna cosa va ser important el judici del procés va ser perquè va posar de manifest els límits de les garanties de la justícia espanyola davant de tot el món. Certament ja havia passat abans, no només a Catalunya sinó també al País Basc: conductes que a altres llocs d’Espanya o del món eren penalitzades d’una forma, en aquests territoris on hi ha moviments polítics que qüestionen els fonaments de l’Estat, ho eren d’una altra, molt més dura. Ser català o basc, i encara més concretament, ser independentista català o basc, implicava que les garanties d’un judici just es posaven en qüestió. Per tant l’eficàcia de la justícia disminuïa i els fonaments de l’Estat de dret s’erosionaven.


18/10/2019

La utilitat dels aldarulls

Aquest Govern de Catalunya ha de dimitir perquè està completament buit de tot poder. I quan no tens poder, si no dimiteixes, simplement estàs protegint el teu càrrec i el teu sou a costa de la humiliació dels ciutadans a qui representes.


08/10/2019

Bloquejar el Congrés

Bloquejar el Congrés (o blocar-lo, com ens recorda l’amic Virgili a Twitter) és una reivindicació que vam abraçar moltes persones ja a les eleccions generals del 28A i alguns van proposar a Primàries Barcelona, que no va tenir temps de debatre en condicions per la proximitat de les eleccions municipals.


28/05/2019

El resultat de Barcelona És Capital

Barcelona És Capital a les eleccions municipals ha passat de tenir zero a 28.230 vots. No han aconseguit entrar a l’Ajuntament, però, que era el seu objectiu. En aquest sentit, moltes persones aprofiten per fer llenya de l’arbre caigut, que és una cosa molt nostrada, perquè aquí qui qüestiona el sistema i no se’n surt, com passa a Espanya, rep el màxim càstig disponible. Els primers utilitzen el xantatge emocional, els segons, els jutges. Ambdues coses són una forma d’autoritarisme.


17/02/2019

Eleccions 28A: oportunitat per tornar a forçar una estratègia independentista guanyadora

La convocatòria d’eleccions generals espanyoles per al 28A pot beneficiar tothom menys als que tenen la independència com una prioritat. No hauria de venir de nou.


02/12/2018

Salvem-los? Salvem-nos

Com era d’esperar, ha estat entrar VOX amb 12 diputats al parlament andalús i han sortit líders d’opinió de l’esquerra espanyola com Ignacio Escolar a culpar-ne l’independentisme, per “engreixar el nacionalisme espanyol”. Evidentment, en els casos de Brasil, Itàlia, Estats Units o França, on no hi ha independentisme català, no farien l’anàlisi que els partits més progressistes o d’esquerres han engreixat la ultradreta: allà en culpen les fake news, titllant els votants de desinformats. Però ja se sap, és pensar en Catalunya i fins i tot al més progre li surt l’españolazo que porta dins.


24/11/2018

Primàries i Graupera: una relació inversa del que els partits volen fer creure

Jordi Graupera, si una cosa té, és resistència a la pressió del poder, conviccions fermes (tan fermes que està disposat a pagar els costos que tenen) i més paciència que un sant per assolir objectius a llarg termini. I ho demostra el fet que, podent haver conformat un partit amb vocació de presentar-se a les eleccions municipals des de fa mesos, haver recaptat prou fons i gent amb talent per donar-se a conèixer en solitari, no dependre de l’elefant burocràtic que és l’ANC i estar ja avui fent ombra als partits a les enquestes, ha triat el camí que va marcar la gent l’1 d’octubre, és a dir, el de donar a qui ho vulgui el poder de decidir quines són les prioritats i les persones que han de conformar el projecte de Barcelona sense intermediaris: unes primàries.


29/09/2018

El repte que tenim per davant

L’anunci d’Oriol Junqueras que es presentarà com a candidat a les eleccions europees perquè “és la millor manera de no fer efectiva la repressió que ens volen imposar” és l’enèsima mostra que els nostres polítics, o bé no saben com funcionen les relacions de poder a Espanya i Europa (cosa força impensable atès que parlem de gent formada i amb experiència a institucions espanyoles i europees) o bé reincideixen cínicament en un discurs que parteix de l’assumpció que l’electorat és ximple o massoquista.


16/09/2018

El camí alternatiu

El President d’ERC, Oriol Junqueras, diu des d’una presó catalana de la qual la Generalitat que el seu partit governa en té la clau, on hi és per reconèixer l’autoritat de l’Estat espanyol d’esclafar el dret d’autodeterminació, un dret que per definició ho és perquè no depèn del reconeixement d’altri, que “ens hem guanyat el dret a ser, el dret a decidir” (la cursiva és meva).